Grubsi lepiej wyczuwają zapach jedzenia
17 listopada 2010, 12:14Ludzie z wyższym wskaźnikiem masy ciała mają bardziej czuły zmysł powonienia, jeśli chodzi o jedzenie.
Stymulacja prądem poprawia przełykanie
1 kwietnia 2011, 11:18Przezczaszkowa stymulacja prądem stałym (ang. Transcranial Direct Current Stimulation, tDCS) poprawia zdolność przełykania u osób po przebytym udarze. Połączenie tDCS z ćwiczeniami opracowanymi przez rehabilitantów daje świetne rezultaty, pomagając uniknąć groźnych dla życia sytuacji (Stroke: Journal of the American Heart Association).
Protonowy tranzystor zapowiada epokę bioelektroniki
21 września 2011, 12:48W budowanych przez człowieka urządzeniach informacja przekazywana jest za pomocą elektronów. Tymczasem istoty żywe wykorzystują w tym celu jony i protony. Dlatego też na University of Washington powstał tranzystor korzystający z protonów, dzięki któremu mogą w przyszłości pojawić się urządzenia do komunikacji z organizmami żywymi
Naukowcy odtworzyli mózgowy model dłoni fantomowej
15 czerwca 2012, 10:08Brytyjskim psychologom po raz pierwszy udało się zmapować, w jaki sposób mózg odzwierciedla fantomową kończynę. Okazuje się, że bardzo podobnie jak prawdziwą. Oznacza to, że by reprezentować jakąś część ciała, kora czuciowo-ruchowa nie potrzebuje wzrokowych czy pochodzących z innych zmysłów danych wejściowych.
Sterydy anaboliczne upośledzają funkcje wzrokowo-przestrzenne mózgu
17 grudnia 2012, 12:18Długoterminowe stosowanie sterydów anabolicznych może upośledzić zdolność dokładnego przypominania sobie kształtów oraz zależności przestrzennych między obiektami.
Wyjątkowy magazyn służy wyjątkowym badaniom
12 sierpnia 2013, 12:31W mieście Silver Spring w stanie Maryland znajduje się największy na świecie magazyn surowicy krwi. W siedmiu chłodniach o powierzchni boiska do koszykówki każda, w temperaturze -30 stopni Celsjusza przechowywanych jest 55,5 miliona próbek pobranych od 10 milionów osób. Kolejne 4 puste wyłączone chłodnie czekają na zapełnienie
Przed rozmową z małżonkiem warto zbadać poziom cukru
15 kwietnia 2014, 11:49Niższy poziom cukru sprawia, że osoby zamężne/żonate są bardziej złe na partnerów i bardziej skłonne do agresywnego wyładowywania się na nich.
Mentol 'odwrażliwia' receptory nikotynowe
17 listopada 2014, 13:09Mentol odwrażliwia receptory płuc, które odpowiadają za wywołanie podrażnienia przez nikotynę.
Pamięć podtrzymują prionopodobne białka
3 lipca 2015, 13:07U myszy, a prawdopodobnie i u innych ssaków, długotrwałe wspomnienia są podtrzymywane przez prionopodobne białka CPEB.
Toksyna z diety wyzwala powstawanie zmian typowych dla alzheimera
21 stycznia 2016, 17:31Długoterminowa ekspozycja na toksyny wytwarzane przez sinice wyzwala formowanie się w mózgach kotawców jasnonogich (Chlorocebus sabaeus) splątków i blaszek, które przypominają patologiczne zmiany występujące u ludzi z chorobą Alzheimera (ChA).